Studeren in Amerika

Als student kan je ervoor kiezen om gedurende een academisch jaar (9 maanden) vakken te volgen in Amerika. Sommige studenten doen het puur voor de ervaring en anderen willen hun Engels verbeteren. Wat de beweegredenen ook zijn, veel studenten hebben de tijd van hun leven in Amerika.
Als je besloten hebt om te studeren in Amerika zal je een aantal keuzes moeten maken. Voor welke opleiding of instelling kies je en ga je op een campus, in een appartement of bij een gastgezin wonen? Naast deze persoonlijke keuzes zal je ook andere dingen moeten regelen.
Hier worden de belangrijkste zaken besproken, zodat je met een goed gevoel en volledig georganiseerd een overzees avontuur tegemoet gaat.

Visum aanvraag

Amerika kom je niet zomaar binnen, je zult een tijdelijk visum aan moeten vragen. Begin hier op tijd mee om te voorkomen dat je eigen planning lijdt onder de tijd die de procedures in beslag nemen.
Je leest meer over alle soorten visa, en de juiste voor jou als student, op rondreizen.

Onderwijs mogelijkheden

Het onderwijssysteem in Amerika is anders dan in Nederland. Als je tijdens je middelbare school naar Amerika gaat kom je terecht op een Amerikaanse High School of secondary school.
Het hoger onderwijs in Amerika is opgesplitst in een undergraduate en een graduate fase. Als je tijdens een mbo-opleiding naar Amerika gaat kan je naar een Community College. Hier kan je voor een jaar de meest uiteenlopende studierichtingen kiezen. Na deze fase, of na het behalen van je mbo-diploma in Nederland, kan je deelnemen aan een junior college. Dit geeft je de kans om een associates degree te behalen. Deze graad gaat vooraf aan een bachelorgraad in Nederland. De bachelorgraad kan gehaald worden door nog één of twee jaar (afhankelijk van de studie) door te studeren. Zowel een associates degree als een bachelor degree vallen in Amerika onder de undergraduate fase.
Als je een bachelor diploma hebt of wo-student bent kan je in Amerika studeren aan een Amerikaanse universiteit. Deze opleidingen zijn vaak zeer specifiek en vallen onder de graduate fase.
Informeer bij je eigen onderwijsinstelling naar de mogelijkheden. Vaak heeft de instelling al contacten met scholen in Amerika of ervaring met andere uitwisselingsstudenten die je voor zijn gegaan. Ook kan je overwegen om gebruik te maken van een ervaren uitwisselingsbureau.

Studeren in Amerika

Amerika spreekt tot iedereens verbeelding, en een van de leukste manieren om het land goed te leren kennen is om er te gaan studeren. Een leuke optie is een talencursus in Amerika, waarbij je niet alleen vloeiend engels leert maar ook een geweldige studenten ervaring opdoet. Er zijn verschillende mogelijkheden, zo kan je bijvoorbeeld naast je talencursus ook vakken volgen die jou interesseren. EF Education First is expert in taalreizen, en biedt verschillende programma’s in Amerika aan. Neem een kijkje op hun website voor meer informatie .

Financieel

De kosten voor een studie in Amerika lopen behoorlijk uiteen maar zijn over het algemeen hoog. De kosten voor het aanmelden bij een opleiding variëren per instelling. De kosten voor een compleet academisch jaar (9 maanden) kunnen uiteenlopen van 15.000 tot 35.000 dollar. Dit omvat wel je “complete” levensonderhoud inclusief collegegeld, kosten voor boeken, verzekeringen en kost en inwoning.
Het kan veel geld schelen als je naar Amerika gaat via een uitwisseling van je eigen onderwijsinstelling. Dan blijf je ingeschreven bij je huidige onderwijsinstelling, betaal je collegegeld in Nederland en behoud je het recht op studiefinanciering. Informeer hiernaar bij jouw onderwijsinstelling.