Emigreren naar Amerika

Amerika staat al van oudsher bekend als “the land of opportunities”, maar behalve veel kansen en een nieuw begin komt bij een emigratie naar Amerika ook zeer veel kijken. Het in orde krijgen van een visum of een Green Card (permanente verblijfsvergunning) kost vaak al veel tijd en inspanning. Daarnaast brengt het vertrek uit Nederland ook nog de nodige activiteiten met zich mee. Als u erover nadenkt, of al heeft besloten, om te emigreren naar Amerika zult u vanaf nu veel informatie over deze belangrijke stap in uw leven willen inwinnen.
Er kunnen verschillende redenen zijn om naar Amerika te emigreren. Een grote groep emigranten vertrekt in het kader van gezinshereniging of om te trouwen met een Amerikaan(se). Ook zijn er veel Nederlandse studenten die ervoor kiezen om een paar maanden in Amerika te gaan studeren aan een universiteit of om een stage te lopen voor hun studie. Het kan voorkomen dat iemand voor zijn/haar werk een periode in Amerika moet zijn. Ook zijn er mensen die hun baan in Nederland opzeggen om hun geluk in Amerika te gaan zoeken, of dit nu is om daar een baan te zoeken of om te genieten van een welverdiend pensioen.

Hieronder vindt u een lijst van praktische tips voor als u naar Amerika gaat emigreren:

1. Bereid bank- en geldzaken goed voor.
Emigreren kost niet alleen veel tijd, maar ook veel geld. Door van te voren alle financiën op een rijtje te zetten voorkomt u onaangename verrassingen achteraf.

2. Verdiep u op tijd in de mogelijkheden omtrent het verkrijgen van een visum of andere verblijfsvergunning
De administratie rondom visa kan lang duren. Door hier op tijd mee te beginnen voorkomt u dat u beperkt wordt door onafgeronde processen.

3. Ga tijdig op zoek naar een erkende intercontinentale verhuizer
Door op tijd offertes aan te vragen kunt u kiezen voor een verhuizer die bij uw wensen past en besparen op uw emigratie. Lees hier meer over op [Verhuizen naar Amerika].

4. Zorg dat u uw medische dossier in het Engels mee krijgt van uw huisarts
Dit dossier kunt u in Amerika meenemen naar een nieuwe arts, zodat deze een overzicht van uw medische verleden heeft.
5. Regel administratieve, fiscale- en verzekeringszaken
Dit betreft bijvoorbeeld uitschrijven bij gemeentelijke basisadministratie en contact opnemen met een belastingadviseur. De Nederlandse belastingdienst moet op de hoogte zijn van uw emigratie en openstaande aanslagen zullen moeten worden betaald. Zeg overbodige verzekeringen op en verdiep u in verzekeringen met betrekking tot de emigratie en nieuw af te sluiten verzekeringen in Amerika.

6. Neem contact op met een adviseur over AOW en pensioenvoorziening
AOW en pensioenvoorziening zijn regelingen die alleen in Nederland geldig zijn. Om te voorkomen dat u uw opgebouwde pensioen misloopt, is het aan te raden om hier aandacht aan te besteden.

7. Je kan kiezen voor een service abonnement van Joho.
Door een service-abonnement van Joho.org te nemen kan je van deze organisatie hulp krijgen bij het vinden van een passende verzekering, bij het emigratieproces en bij het opzetten van een bedrijf.