Nederlandse bedrijven in Amerika

Het is inmiddels ruim 400 jaar geleden dat Nederland voor het eerst New York aandeed. Bij deze mijlpaal is enkele jaren geleden nog uitgebreid stilgestaan. De banden en de handel tussen Amerika en Nederland zijn in deze tijd altijd goed geweest en op zakelijk gebied vertonen de twee landen veel overeenkomsten. Zowel Amerikanen als Nederlanders zijn harde werkers. Dit alles draagt eraan bij dat Nederlandse bedrijven zich goed kunnen vestigen in Amerika.
Veel Nederlanders zijn u voorgegaan en wonen en werken soms al generaties in Amerika. Sommige van deze emigranten zijn naar Amerika gegaan om daar een eigen bedrijf te beginnen, en andere Nederlandse bedrijven in Amerika hebben hun hoofdvestiging nog steeds in Nederland. Daarnaast zijn er Nederlandse bedrijven die op internationaal niveau opereren en in Amerika complete fabrieken, bedrijven en distributiecentra hebben.

Hier vindt u enkele van deze grote, van oorsprong Nederlandse bedrijven, met een of meerdere vestigingen in Amerika.

Shell
Deze, van oorsprong Nederlands-Britse, olie\verwerkingsmaatschappij opereert in 50 staten in Amerika en telt meer dan 50.000 werknemers. Naast olieverwerking houdt Shell zich ook bezig met technologie ontwikkeling, de productie van gas en elektriciteit en onderzoek naar duurzame oplossingen.

Unilever
Een van de bekendste, internationale bedrijven die oorspronkelijk uit Nederland komt is Unilever. Dit concern is officieel opgericht in 1930 en heeft momenteel over de hele wereld vestigingen. Ook Amerika telt 3 ontwikkeling- en onderzoekscentra van Unilever. Het bedrijf ontwikkelt en doet onderzoek naar zowel food als non-food producten en wil vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzame consumptie.
Onder Unilever vallen ook nog veel food en non-food producenten, waardoor ook de bedrijven, distributiecentra en de winkels van deze producten naar Amerika zijn gekomen.

Heineken

Deze bierbrouwerij is een begrip in Nederland en ver daar buiten. Ook in Amerika heeft Heineken meerdere brouwerijen en distributiecentra staan. De producten die Heineken in Amerika maakt en afzet worden aangepast aan de voorkeuren van de Amerikaanse consument.

Norit
Minder bekent, maar zeker niet minder groot is Norit. Meer dan 90 jaar geleden begonnen met het produceren van actief kool, is Norit nu wereldwijd de grootste producent en verwerker van actief kool, met ook in Amerika een vestiging.
Buiten deze grote bedrijven telt Amerika nog veel meer Nederlandse bedrijven, en wanneer u besluit om een eigen bedrijf in Amerika te beginnen (zie Eigen bedrijf in Amerika), wordt er nog een Nederlands bedrijf aan deze lijst toegevoegd. Wilt u liever bij een bestaand Nederlands bedrijf in Amerika werken, kijkt u dan op de websites van dit soort grote ‘internationals’ of ga op zoek naar andere bedrijven in Nederland met vestigingen in Amerika.