Ondanks dat in Amerika net als in Nederland de Westerse cultuur overheerst, zijn er een aantal elementaire verschillen. Van oudsher is Amerika al een immigratieland, waar veel culturen hun invloed op hebben gehad.
Geschiedenis en invloeden
De oorspronkelijke bewoners van Amerika zijn de Amerikaanse indianen, deze werden eind 15de eeuw “ontdekt” toen Columbus Amerika aandeed.
In de 16de eeuw werd Amerika door verschillende landen gekoloniseerd. Zweden, Engeland, Nederland, Frankrijk, Spanje en Rusland hebben in die tijd allemaal hun stempel op continentaal Amerika gedrukt.
Halverwege de 18de eeuw behoorde het grootste deel van de oostkust van Amerika toe aan Groot-Brittannië, en op 4 juli 1776 werd Noord-Amerika onafhankelijk verklaard.
Hedendaagse cultuur
Van de cultuur van vijfhonderd jaar geleden is inmiddels weinig meer over. Het erfgoed van de Amerikaanse indianen bevindt zich voornamelijk nog in speciaal daarvoor opgerichte reservaten.
Als ‘land of opportunities’ heeft Amerika in het verleden veel gelukszoekers naar het land toe getrokken, en dat gebeurt nog steeds. De invloed van deze immigratiestromen maakt dat de cultuur in Amerika zeer dynamisch is.
Hedendaags Amerika kenmerkt zich voornamelijk door de politieke stromingen, religie en materialisme. Op amerika.blog.nl kunt u regelmatig nieuwe blogs lezen over recente politieke, technologische en financiële ontwikkelingen.
De Amerikaanse keuken
Amerika staat tegenwoordig vooral bekend om zijn ‘fastfood’-ketens en donuts. Van oorsprong bestond de typisch Amerikaanse keuken echter uit vlees, maïs en aardappelen. Dit werd bijvoorbeeld al gegeten door de oorspronkelijke bewoners, of geïmporteerd door kolonisten.
Alle culturele invloeden die Amerika meegemaakt heeft in zijn geschiedenis, hebben ook een invloed gehad op de Amerikaanse keuken. Deze invloeden bestaan nog steeds, omdat immigranten vaak geneigd zijn om aan hun eigen eetgewoontes vast te houden. Voorbeelden hiervan zijn de Italiaanse-Amerikaanse en de Chinese keuken.
Doordat Amerika verschillende kolonies heeft gehad, wordt er per regio ook vaak verschillend gebruik gemaakt van kruiden en specerijen, dit staat bekend als de lokale of regionale keuken.
Feestdagen
Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Amerika is ‘Independence day’. Deze feestdag wordt dan ook elk jaar uitbundig gevierd op 4 juli. Bijna in elke staat vinden parades en grote vuurwerk spektakels plaats. Veel Amerikanen trekken er op deze dag op uit om te picknicken met familie en vrienden of naar speciale concerten te gaan.
Andere, populaire feestdagen in Amerika zijn kerstmis, ‘thanksgiving’ en ‘halloween’.
Feestdagen in Amerika zijn niet per definitie nationale feestdagen waarop men niet hoeft te werken. Per staat verschilt het of de betreffende dag ook een vrije dag is.
Feestdagen die in het hele land gevierd worden en vrije dagen zijn, zijn:
– Nieuwjaarsdag
– ‘Memorial day’, op de laatste maandag in Mei
– ‘Independence day’, op 4 Juli
– ‘Labor day’, op de eerste maandag in September
– Veteranendag, op 11 November
– Thanksgiving, op de vierde donderdag in November
– Kerstmis