Bedrijf starten in Amerika

Waarschijnlijk is het doen van een investering de eenvoudigste wijze om Amerika binnen te komen. Ondanks dat u nu zeker kunt zijn van een permanente verblijfsvergunning, bent u er met het maken van deze investering natuurlijk nog niet. Of u nu al een ervaren zelfstandige ondernemer bent of pas voor het eerst voor uzelf begint, het opzetten van een bedrijf is een proces dat veel tijd en verdieping vergt.

De investering

Door een zakelijke investering te doen van 1.000.000 dollar koopt u als het ware een Green Card. Dit bedrag dient geïnvesteerd te worden in een klein bedrijfje met minimaal tien werknemers. Voordat u de keuze maakt om een miljoen dollar te investeren in een nieuw bedrijf, is het uiteraard van belang om u goed te verdiepen in een aantal zaken.

Oriënteer en kies uw markt

Het is verstandig om vooraf vakbeurzen in Amerika te bezoeken om te kijken welke branche groeit en binnen welke juist teleurstellende resultaten geboekt worden. Via de link onderaan dit artikel vindt u een agenda van zogenoemde ‘tradeshows’.
Amerika is het grootste voorbeeld van een consumentenmarkt. Amerikaanse consumenten zijn over het algemeen bereid om ruim te investeren in zowel eerste levensbehoeftes als in luxe producten. Wel heeft de economische crisis ervoor gezorgd dat de koopkracht van consumenten gedaald is. Dit heeft gevolgen voor de afname van, allereerst, luxe producten.

Small and medium-sized enterprise

Wanneer u besloten heeft om in Amerika een bedrijf op te richten valt u onder een ‘small and medium-sized enterprise’ (SME), oftewel een midden- en klein bedrijf (MKB). In Amerika zijn dit boerderijen en bedrijven met minder dan 500 werknemers. Zie voor meer informatie over het oprichten van een MKB in het buitenland de link onderaan dit artikel.

Kies uw ondernemingsvorm

De keuze voor de ondernemingsvorm hangt in Amerika vooral af van het soort bedrijf dat u op wilt gaan zetten en wat de activiteiten zullen zijn. Daarnaast verschillen de regelgevingen voor het bedrijf per staat, wat invloed kan hebben op uw keuze van ondernemingsvorm.Een ‘partnership’ in Amerika is te vergelijken met wat in Nederland bekend is als vennootschap onder firma (VOF). Rechtsmatig zit dit ongeveer hetzelfde in elkaar. Dit betekent dat u en de partner waarmee u in zee gaat, persoonlijk verantwoordelijk zullen worden gehouden voor eventuele schulden.

Wilt u persoonlijke aansprakelijkheid voorkomen, dan kunt u beter een bedrijf oprichten met de rechten en plichten van een naamloze of besloten vennootschap. In Amerika heet dit een ‘corporation’.

Schrijf een business- en marketingplan

De markt voor uw product of service is bepalend voor uw afzet en is daarom zeer belangrijk om goed te definiëren. Hier kunt u rekening mee houden bij het opstellen van een goed marketingplan en de keuze voor een marketingstrategie.

Links

Tradeshows and Events
MKB in het buitenland
Eigen onderneming starten