De meest succesvolle musicals op Broadway 

Miljoenen mensen bezoeken elk jaar Broadway om het allerbeste livetheater te zien. Broadway biedt een grote verscheidenheid aan shows, van hartverscheurende tragedies tot hilarische komedies. De musical blijft echter de meest geliefde vorm van live theater. Musicals zijn een steunpilaar van de Broadway scene sinds ze voor het eerst verschenen in het begin van de 20e eeuw.

Broadway heeft een lange geschiedenis van vernieuwende musicals, en het is ook gastheer van een aantal prijsuitreikingen gedurende het jaar, waaronder de Tony Awards, die artiesten, regisseurs, schrijvers en anderen eren voor hun uitstekende werk in het theater. Het belang ervan als een beroemde locatie voor zowel traditionele als hedendaagse artiesten wordt verder versterkt door het feit dat veel ambitieuze artiesten nog steeds uit alle hoeken en gaten reizen voor een kans om hun stempel te drukken op een van de vele podia.

Maar welke hebben het grootste succes gehad? Laten we eens kijken naar onze top 5 van Broadway musicals die het meest succesvol zijn geweest!

#1 – Hamilton (2015) 

Alexander Hamilton, een founding father, is de hoofdpersoon van Hamilton, een op hiphop geïnspireerde historische hervertelling van de Verenigde Staten. Sinds de première in 2015 heeft deze voorstelling, met liedjes van Lin-Manuel Miranda, verschillende records gebroken. Een Broadway musical zien in New York kan een geweldige manier zijn om te leren hoe de VS is ontstaan! 

Hamilton is volgens ons een geweldige kans om meer te leren over de Amerikaanse geschiedenis en cultuur. Deze musical kreeg 16 nominaties en won 11 Tony Awards. Daarnaast kreeg ook de musical in 2016 de Pulitzer Prize for Drama en speelt nog steeds acht keer per week op Broadway voor uitverkochte zalen.

Alexander Hamilton was een belangrijke figuur in de geschiedenis van de Verenigde Staten en heeft een blijvende invloed gehad op de Amerikaanse cultuur. Hier zijn enkele redenen waarom Hamilton belangrijk is voor de Amerikaanse cultuur:

Hamilton was een van de grondleggers van de Verenigde Staten en was een belangrijke speler bij het opstellen van de Amerikaanse grondwet. Hij diende als de eerste minister van Financiën van het land en heeft bijgedragen aan het opzetten van het economische en financiële systeem van de VS.

Hamilton was zelf een immigrant uit de Cariben en zijn verhaal van hoe hij vanuit bescheiden omstandigheden in de koloniën opklom tot een belangrijke politieke en financiële leider, is een voorbeeld geworden van het Amerikaanse droom ideaal.

#2 – The Lion King (1997) 

Elton John en Tim Rice schreven de muziek voor de Disney animatieklassieker The Lion King, die hierop gebaseerd is. Deze Broadway productie draait al sinds 1997 en is nog steeds een van de meest geliefde musicals die er zijn. Het heeft wereldwijd meer dan 1 miljard dollar opgebracht! Naast het winnen van een Grammy voor Best Musical Show Album in 1998, heeft het zes Tony Awards gewonnen, waaronder Best Musical.

#3 – Wicked (2003) 

In de musical Wicked vechten Elphaba en Glinda, twee heksen die eigenlijk helemaal niet zo slecht zijn, met vriendschap, liefde, loyaliteit en uiteindelijk goed versus kwaad in Oz voordat Dorothy uit Kansas arriveert. Deze Broadway-productie, die sinds 2003 draait en nog steeds elke avond grote aantallen toeschouwers trekt, heeft teksten en muziek van Winnie Holzman. Het heeft andere onderscheidingen gekregen van verschillende groepen, zoals Drama Desk Awards of Outer Critics Circle Awards, en heeft drie Tony Awards gewonnen en was genomineerd voor nog eens zeven.

 #4 – Les Miserables (1987) 

Een bewerking van Victor Hugo’s meesterwerk over armoede, opstand en verlossing in het Frankrijk van de 19e eeuw heet Les Miserables. Dit toneelstuk, met teksten van Herbert Kretzmer en muziek van Claude-Michel Schonberg, draait al sinds 1987 en is nog steeds bezig! Dit stuk werd genomineerd voor 6 extra prijzen van andere organisaties, waaronder Drama Desk en Outer Critics Circle Awards, en won 8 Tony Awards, waaronder Best Musical.

#5 – The Phantom Of The Opera (1986) 

The Phantom Of The Opera is gebaseerd op de roman van Gaston Leroux uit 1910 over Christine Daae, een operazangeres, en haar raadselachtige minnaar die alleen bekend staat als ” the Phantom,” die zich onder de vloeren van de opera bevindt, en vertelt het verhaal van hun onbeantwoorde liefde. Andrew Lloyd Webber schreef de muziek en Charles Hart en Richard Stilgoe de teksten. De musical ging in 1986 in première in het Londense West End en speelt nu in het Majestic Theatre in New York City. Deze productie is genomineerd voor negen andere prijzen van verschillende organisaties, waaronder de Drama Desk en Outer Critics Circle Awards, en heeft zeven Tony Awards gewonnen, waaronder Best Musical.

Deze vijf musicals, die variëren van tijdloze bewerkingen als Les Miserables tot hypermoderne heruitvindingen als Hamilton, hebben hun stempel gedrukt op de Broadway-geschiedenis met hun buitengewone succesverhalen die tientallen jaren omspannen! Deze musicals zullen elk publiek zeker bekoren met hun onvergetelijke muziek, inspirerende verhalen en buitengewoon talent dat alleen op het podium te zien is bij een van deze fantastische producties, of je nu nieuw bent in het theater of op zoek bent naar een klassieke favoriet om te herhalen! Dus waarom wachten? Koop je tickets meteen voordat ze uitverkocht zijn!